Hvordan skaffe seg riktig mentor?

Hvordan skaffe seg en relevant mentor? 

I dette blogginnlegget skal jeg gå igjennom hvordan du kan skaffe deg en relevant mentor og knytte nettverk. Jeg skal også forklare mine tanker om hva jeg har lært fra dette kurset: https://first-round.teachable.com/p/joinfirstroundav Paul Pesek. Det er dette kurset blogginnlegget er basert på. 

Dagens spørsmål er hvorfor skaffe seg en relevant mentor. Det er mange stillinger som aldri blir utlyst. Tidligere studenter nevner et godt nettverk og gode mentorer som grunnleggende og avgjørende for deres karriere. Videre i blogginnlegget skal jeg gå igjennom hvordan du kan bygge et personlig læringsnettverk gjennom å skaffe seg en eller flere mentorer.  

Skjermbilde av kurset

Kurset er delt inn i åtte deler. 

 1. Din profesjonelle identitet. 

Første del handler om nettverksbygging, og hvordan det kan hjelpe deg med å få øye på karrieremuligheter fra et innsides perspektiv. I kurset så blir det fortalt om fem viktige egenskaper som kan redusere mulige feiltagelser: Empati, å lære seg å se fra et faglært synspunkt, i tillegg til det å være medmenneskelig. Nysgjerrighet, vis at du er interessert i å lære av de faglærtes erfaringer. Takknemlighet, vis at du er takknemlig, dem deler både tiden og kunnskapen deres med deg. Relevans, fortell dem hvorfor du tar kontakt, og hvorfor denne samtalen er til hjelp for deg. Respekt, behandle dem slik du om ønsker å bli behandlet om du hjalp noen. 

 1. Finn profesjonelle ved bruk av LinkedIn. 

Hvordan velger du riktig mentor? Dette kan være vanskelig å vite i forkant, men du får aldri vite det om du ikke spør. Det viktigste rådet her er å tørre å spørre. Det kan hende at ikke alle passer til å være en mentor likevel, men kanskje dem kjenner din perfekte mentor? Eller at din første mentor introduserer deg til din kommende mentor? 

Potensielle mentorer kan være både unge og eldre. Det er fordeler med begge deler. Fordelene med unge mentorer er at dem nettopp har vært i dine sko. De kan også komme med noen praktiske tips til deg. Eldre fagfolk har et større karrieresyn, og sitter som regel på mer klokskap i viktigere avgjørelser. Poenget her er at det er finnes mange mentorer som kan være relevante for akkurat deg, og dem kan finnes i flere forskjellige aldersgrupper. 

LinkedIn er et praktfullt verktøy å ta i bruk, og et flott sted å komme i kontakt med fagfolk. Her kan man søke opp mulige mentorer etter alt fra bestemte skoler, selskaper eller yrker. 

 1. Send effektive LinkedIn meldinger. 

Når du skal ta kontakt med en mulig mentor så er det viktig at du har disse tre ordene i fokus: hvem, hva og hvorfor. En LinkedIn melding burde være bygd opp følgende. 

Hvem du er: hva du heter (fornavn og etternavn, hvor gammel du er og evt studie og jobb). 

Hvorfor: hvorfor du tar kontakt? For eksempel er du interessert i å lære om et arbeidsfelt eller lære om en spesifikk bedrift. 

Hva: hva er det du vil oppnå? For eksempel at du håper å få til en 30 minutters samtale for å lære mer om personen eller selskapet. 

Du må også være klar over at det er andre måter å ta kontakt med mulige mentorer enn LinkedIn. E -post kan også være en ypperlig plattform, men alt i alt så er LinkedIn den plattformen det er lettest å komme i kontakt med fagfolk. LinkedIn er en hurtig måte å komme i kontakt på, man trenger ikke å se etter noens e-postadresse. Men kanskje det viktigste er at det blir sett på som en mer folkelig plattform og det er lettere å ta kontakt med andre.  

 1. Koordinere effektiv kontakt. 

Når du tar kontakt med noen for å koordinere, for eksempel ved en telefonsamtale så vær den som tar initiativ. Viktig at det er du som ringer dem til avtalt tid, det er tross alt du som ber om tjenester fra dem. Meldingene du sender burde være hensiktsmessige og inneholde (hvem, hva og hvorfor). 

Vær oppmerksom på at det ikke blir noen misforståelser. For eksempel med tidsforskjeller via forskjellige tidssoner, eller at man ringer feil telefonnummer. 

Når du skal sende en invitasjon til en samtale, så er det viktig at du er tydelig på hvem du er, du kan gjerne introdusere deg selv på nytt. Dobbeltsjekk at dato og klokkeslett for møte er riktig og hold den angitte tiden for møte dere har avtalt. 

 1. Oppbygging og navigering gjennom samtalen. 

Det kan være vanskelig å vite hvordan du skal lede an samtalen, men også her finnes det en enkel mal: 

 • Starten av samtalen – første kontakt 
 • Introduser deg selv mer detaljert. 
 • Spørsmål og forespørsler til personen du snakker med 
 • Avslutt samtalen. 

Hver respektfull. Har dere blitt enige om et møte på 30 minutter, og det nærmer seg slutten så spør om det er greit å gå et eller to spørsmål over tiden. Er du ferdig mangler det bare å takke for seg og takke for at de tok seg tid til deg.

 1. Din profesjonelle «historie» 

Når du kommer i kontakt med den mulige mentoren, så vil du holde samtalen engasjerende og ikke bare ramse opp masse fakta. Ha en rød tråd gjennom hele samtalen, og engasjer til toveiskommunikasjon. Det aller fleste er glade og beæret for er å være til hjelp. 

En samtale burde inneholde, hvem du er, hva dine ferdigheter og interesser er, hvordan har din profesjonelle reise utviklet seg, hvor i den profesjonelle reisen du er i dag og hva du håper å få ut av denne samtalen. Husk på at all kontakt er en utrolig god mulighet for deg å få tilbakemeldinger på. 

 1. Møt forberedt: undersøkelse og spørsmål 

Målet med å snakke med disse fagpersonene handler om å presentere seg og lære av andre. Lær av deres karrierereise. Kanskje de vil dirigere deg til en annen reise enn dem selv gjorde, eller kan komme med noen gode tips. Før selve samtalen med dem, finn ut hvem de er. Sjekk LinkedIn profilen deres, profilen til selskapet de jobber for. 

 1. Bygg langvarige relasjoner 

Etter at man har kommet i kontakt med den mulige mentoren, så er spørsmålet hvordan bygger du et langvarige forbindelser med dem? Det første steget er å sende en melding der du takker etter samtalen og forteller hvor mye du satt pris på møtet. Si til dem at du ønsker å holde kontakten, og spør om det er greit at du holder dem oppdatert om arbeidskarrieren din. Slike meldinger setter de fleste pris på. Personer som gir deg råd, som ser at du faktisk følger rådene ender gjerne opp som en slags trener eller supporter, samt en talsperson for deg. 

Hva med meg? 

Jeg har enda ikke skaffet meg en relevant mentor. Det har egentlig aldri vært noe jeg har vurdert. Etter dette kurset så ser jeg at det kan ha en stor innvirkning på folks karriere. Ser at det kan endre karriereveien din til noe bedre og gjøre deg mer målrettet. 

Kilder: 

https://first-round.teachable.com/p/learn

https://first-round.teachable.com/?flash=checkout.already_purchased_error

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *