Filterbobler og Ekkokamre

Blogginnlegg 1: 

Dette blogginnlegget skal jeg forklare hva filterbobler og ekkokamre er, hvordan de oppstår og litt over hva slags konsekvenser de har med tanke på samfunnsutvikling. Når man googler det samme så kan man få helt forskjellig resultat. Grunnen til dette kommer av filtrering ved bruk av algoritmer. 

Ekkokammer og filterbobler – Maja Vedvik

https://cleverstuff.ai/static/1ea834286ece0043c4b695c828c35be7/ee604/f445d0e870cec14b6bdcd8a3f31fdcb6.png

Filterbobler og ekkokamre 

Filterboble er en individuelt tilpasset avgrensing av informasjon og opplevelser på internett som kan føre til ensretting hos enkeltbrukere eller grupper. Filterbobler oppstår når en algoritme på en nettside samler informasjon som en bruker søker etter, basert på informasjon om brukeren. Dette gir et resultat av at dette vil vi som brukere økende grad få bekreftet våre egne synspunkt, men samtidig blir man utestengt fra informasjon som ikke stemmer med våre oppfatninger. På denne måten blir man gradvis fanget mer og mer inn i vår egen kulturelle og ideologiske boble av likesinnede. 

I dag mottar vi i stadig grad nyheter og informasjon via digitale plattformer som mobil eller nettbrett, og via sosiale medier som Facebook og Twitter. Tilpassing skjer ut ifra innsamlet informasjon om brukerens tidligere søking, klikk og stedsangivelse, og er med på å styre informasjonstilgangen. Lignede skreddersyr innholdsleverandøren søkertreffet vårt og ut fra den algoritmen den bruker finner den det beste søkeresultatet for oss. 

Innenfor digital markedsføring og digitale plattformer så kan filterbobler være effektiv. For eksempel om man er ute etter en ny seng og har googlet og lett etter informasjon om forskjellige senger. Vill dette da komme opp under «anbefalinger til deg» hvis man for eksempel går inn på Finn.no. Dette blir brukt som et effektivt salgsverktøy av butikker og nettbutikker.  

Ekkokammer er så si det samme som filterbobler. Ekkokammer er informasjon som samler seg på ett sted. Det oppstår når en gruppe mennesker finner informasjon og deler denne informasjonen med hverandre. Denne informasjonen som blir delt med de andre vil da være forsterket siden da har man flere som er enige med hverandre og informasjonen vil bli repetert. Det vil si at ekkokammer er en salgs gruppe mennesker som har en nokså lik filterboble.  

Hvilke konsekvenser har dette for samfunnet? 

En av konsekvensene med fileteringen og ekkokramrene er at de føre til en spredning av fake News. Dette er med på å påvirke meninger til folket og samfunnsdebatten generelt. Falske nyheter kan i for eksempel sosiale medier kan føre til spredning av feiltolkning.

Det kan bli store konsekvenser når filterboblene fjerner den informasjonen man leter etter. For eksempel så er politikk den største konsekvensen med dette.  

Det er mange som er kritiske sosiale mediers innflytelse når det kommer til politikk. Pågrunn av flaske nyheter og algorimter kan dette være med på å påvirke valg ved at politske som blir spredd på nett. 

På mange måter så fører internett oss sammen og gir oss all informasjon på bare noen få sekunder. Dette gjør det mer viktig enn noensinne å være kritisk til det man leser. Alle kan enkelt skrive og spre feilaktig informasjon på dette. Derfor er det viktig å være skeptisk når man leser nyheter og tenke at en sak alltid har to sider. 

Et bilde som inneholder tekst

Automatisk generert beskrivelse

https://www.aftenbladet.no/meninger/kommentar/i/7KbO9w/ekkokamre-og-bobler

Konklusjon 

Det er ikke bare negativt med filterbobler og ekkokamre. Det er jo laget for at bedrifter skal treffe målgruppen sin lettere og at brukere vil finne den informasjonen de søker etter. Det som er bra med ekkokamre er at man kan finne folk som har mye informasjon om det man leter etter. Man må også ha i bakhodet at man ikke må tro på alt man leser på nett. 

Kilder:

https://snl.no/filterboble

https://no.wikipedia.org/wiki/Ekkokammer

1 tanke angående “Filterbobler og Ekkokamre

 1. Thea Kristensen

  Hei,

  Så fint at du har tatt til deg min forrige tilbakemelding og inkludert en konklusjon. Det er også fint at du har med underoverskrifter. Videre utfordrer jeg deg til å fokusere på fyldigere innlegg til neste gang.

  Stå på videre mot første eksamen!

  Thea K, studentassistent

  Svare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *