Plattformer

Dette blogginnlegget skal jeg ta for meg plattformer, ulike plattformer og hva som gjør denne tjenesten så populær. I dette blogginnlegget skal jeg hovedsakelig ta for meg det norske markedet. Den plattformen jeg skal ta for meg er bookis. Bookis er Norges digitale brukthandel for bøker. 

Hva er en plattformtjeneste?

Plattformer er digitale tjenester som foretar et bruk av ulike datainnsamlingsteknologier for å skreddersy det etter brukerens behov og ønsker.  

Ved den digitale verden så finner vi plattformer som er de største og mest verdifulle virksomheter i dette år hundre. De største plattformene er internasjonale og bedrifter som de fleste kjenner til. For eksempel Netflix, Facebook og Apple. 

Hvis vi skal se på det norske markedet så finner vi ruter, finn.no og vipps. Det som funker best med disse plattformene er de er lette å bruke. Så si alle eier en smarttelefon i dag, og med den kan man laste ned appene til disse plattformene. Dette gjør at man kan bruke plattformene deres hvor enn man befinner seg. 

Bookis 

Er det en plattform som har blitt brukt mye etter at jeg begynte å studere så er det plattformen bookis. Bookis er en digital plattform som selger brukte bøker. Dette er en fin plattform for oss studenter som prøver å spare penger. Ettersom at pensumbøker er dyrt og dette må man kjøpe til hvert semester. 

Bookis er en digital bokhandel som drives av privatpersoner. Det selges bøker fra hele Norden av privatpersoner og til privatpersoner. For å kunne benytte seg av bookis så må man lage seg en bruker, noe som er veldig enkelt å lage og helt gratis. 

Bookis er også en app man kan laste ned på smarttelefonen sin, istedet for å bruke nettsiden deres.

Hvis man skal kjøpe seg en bok på bookis så søker man på eventuelt på tittelen på boken du vil kjøpe. Etter du har søkt på boken kommer det opp en oversikt som viser de som er til salgs og hvilken tilstand boken er. Du kan selv velge om du vil møte selgeren du kjøper boken av eller om du vil få den sendt hjem. Helt- hjem er en tjeneste hos bookis. Ved denne tjenesten så kan boken du selger eller kjøper bli hentet i postkassen eller på dørmatten og levert på samme sted hos kjøperen. 

Målgruppe

Bookis har en bred målgruppe. De retter seg ikke mot et spesifikt kjønn eller alder. Man kan finne bøker til enhver. Det man kan si om målgruppen til bookis er at de er opptatt av bærekraft og miljø ettersom bookis handler om gjenbruk. På bookis så får man alt fra pensumbøker, kokebøker og barnebøker. Målgruppen til bookis er også opptatt av å spare penger. 

Transaksjonskostnader 

Transaksjonskostnader er kostnader mellom bedriften og kunden. Enhver handel innebærer transaksjonskostnader. Kjøper og selger et nødt til å finne hverandre, bli enige om hva de skal bytte og skaffe garantier for at den andre parten overholder avtalen. Det er flere typer transaksjonskostnader. Søke og informasjonskostnader, kostnadene ved å lete etter riktig produkt. Forhandlingskostnader, kostnadene ved å komme til enighet med selgeren av produktet. Og beslutningskostnader er kostnadene ved å gjennomføre handelen. Disse kostnadene skal jeg ta for meg og utdype mer på hva som menes med de forskjellige kostnadene.

Søkekostnader

Søkekostnader er kostnader som kommer når en kunde tar i bruk søkefunksjonen på plattformen for å finne det spesifikke produktet. Ovenfor nevnte jeg at bookis er veldig lett å bruke, dette ser vi også i deres søkefunksjon. Dette gir kunden en anledning til å søke på den boken de trenger. I søkefunksjonen til bookis kan man søke på forfatter, tittel eller ISBN nummeret til boken. 

Informasjonskostnad

Informasjonskostnad er kostnader som kommer opp når vi skal lete etter informasjon om det produktet vi ønsker å kjøpe. Dette er ikke like relevant i dag nå som vi googler alt vi lurer på. Det som kreves av bookis er at selgeren beskriver hvilken stand boken er i. 

Forhandlingskostnader

Forhandlingskostnader er kostnader som skjer under selve salget. Forhandlingskostnader vil si at man kan forhandle seg til en pris. Bookis har valgt å ta i bruk en fast pris, der selgeren velger selv hva boken koster og det er prisen. Som tidligere nevnt så har bookis valgt å benytte seg av helt-hjem tjenesten. Dette gjør at det kommer en tilleggskostnad på 45kr som er leveransekostnadene. Denne kostnaden er en fast pris uansett hvor mange bøker kjøperen velger å kjøpe av selgeren. 

Beslutningskostnader

Disse kostnadene er kostnader som skjer når kunden skal ta et valg om hvilket produkt som skal kjøpes. Hos bookis så kommer bøkene i en rekkefølge der det er oversikt over hvordan tilstanden på bøkene er, prisen og hvor i Norge bøkene befinner seg. Så bookis gjør dette veldig lett for kundene deres og senker dermed disse kostnadene, ettersom at all informasjon ligger på samme sted. 

https://bookis.com/no

 Kilder: 

https://bookis.com/no

1 tanke angående “Plattformer

 1. Thea Kristensen

  Hei, Karen!

  Det er fint at du har skrevet et fyldigere innlegg og tatt til deg tilbakemeldingen fra forrige blogginnlegg. Jeg savner fremdeles en mer spennende overskrift og en avslutning/konklusjon for å runde av innlegget ditt. Jeg håper du tar med deg tipsene til neste innlegg!

  Stå på videre!

  Thea K, studentassistent

  Svare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *